ژئوسنتتیکها، بخش مهمی از دنیای امروز ما هستند. این مواد که اغلب از پلیکرها تهیه میشوند، خواصی دارند که استفاده از آنها را برای مصارف گوناگون توجیهپذیر مینماید. امروزه ژئوسنتتیکها در مصارفی نظیر راهسازی، سدسازی، زهکشی خاک و کمک به ساخت المانهای شهری کاربرد دارند. ژئوکامپوزیت، ژئوفوم، ژئوگرید، ژئوممبران و ژئوتکستایل از جمله اعضای خانواده ژئوسنتتیکها میباشند.
یکی از اعضای مهم این خانواده، ژئوتکستایل است. دامنه کاربردهای این ماده ژئوسنتتیکی نیز بسیار گسترده میباشد. ژئوتکستایل برای چمن مصنوعی، زهکشی و مصارف مختلف دیگری به کار برده میشود.
در این مقاله از موکت همدان، قصد داریم به بررسی کاربرد ژئوتکستایل چمن مصنوعی بپردازیم که یکی از کاربردهای جالب ژئوتکستایل است. از آنجا که این ماده اغلب در پروژههای عمرانی به کار برده میشود، انتظار حضور آن در چمن مصنوعی وجود ندارد. به هر حال، مطالعه این مقاله میتواند شما را با این کاربرد مهم و در عین حال جالب ژئوتکستایل آشنا نماید.
ژئوتکستایل چیست؟
ژئوتکستایل مادهای با بافت پارچه مانند است که از الیاف پلی پروپیلن و یا پلیاستر تهیه میشود. این ماده که از خانواده ژئوسنتتیک میباشد، کاربردهای بسیاری دارد که از جمله مهمترین آنها میتوانیم به راهسازی، زهکشی، کنترل خاک و سدسازی اشاره نماییم.
ژئوتکستایل انواع مختلفی نظیر پارچهای بافته شده، نبافته، حلقهای بافتنی، طنابی شکل و اسپان باند دارد. تفاوت این انواع ژئوتکستایل به نحوه بافت آنها میباشد که این نحوه بافت، میتواند روی نوع کاربرد و طریقه اجرا تاثیر داشته باشد.
ژئوتکستایل چمن مصنوعی چیست؟
امروزه چمن مصنوعی را میتوانیم در محیطهای زیادی مشاهده کنیم. چمن مصنوعی دیگر محدود به محیطهای ورزشی نیست بلکه در محیطهای خانگی و حتی اداری نیز برای ایجاد حس راحتی و نمایی چشمنواز، به کار برده میشود. اگرچه الیاف چمن مصنوعی مقاومت بالایی در برابر ساییدگی و آسیبدیدگی دارند، اما تقویت این الیاف میتوان طول عمر آن را دوچندان کند.
یکی از بهترین روشهای افزایش دوام چمن مصنوعی، استفاده از لایههای ژئوتکستایل است. امروزه نوع خاصی از بافتههای ژئوتکستایل در تولید چمن مصنوعی نیز به کار میروند. این نوع که ژئوتکستایل GMH–GP نامیده میشود، به ژئوتکستایل چمن مصنوعی نیز معروف است. الیاف ژئوتکستایل با نصب شدن زیر یک لایه چمن مصنوعی، نقش قابل توجهی در تقویت آن ایفا میکنند. ژئوتکستایل بین سطح زمین زیر چمن مصنوعی و لایه زهکشی چمن قرار میگیرد تا از چمن مصنوعی در برابر سطح زبر زمین محافظت نماید.
دلیل استفاده از ژئوتکستایل برای چمن مصنوعی
ژئوتکستایل برای چمن مصنوعی مزایای زیادی به همراه میآورد. این مزایا شامل افزایش طول عمر آن از طریق جلوگیری از سایش مستمر و زهکشی مناسب میباشند.
از آنجا که سطح زیرین چمن مصنوعی اغلب یک سطح زبر مانند شن و ماسه یا آسفالت است، سایش مداوم چمن مصنوعی با این سطوح میتواند به سرعت آن را دچار ساییدگی شدید نموده و منجر به آسیب رسیدن به بخش گرههای چمن شود. در این شرایط است که یک لایه مقاوم ژئوتکستایل زیر بخش پایینی یا بکینگ چمن نصب میشود تا این سایش با زمین را کنترل نموده و جلوی تخریب چمن مصنوعی را بگیرد.
ژئوتکستایل برای چمن مصنوعی و زهکشی آن ضرری ایجاد نمیکند. خروج آب اضافه از چمن، ضرورتی است که احتمال دارد تصور کنید با لایه ژئوتکستایل دچار اشکال میشود. اما اینطور نیست.
میدانیم در صورتی که به هر دلیلی، حجم آب اضافه روی چمن مصنوعی باقی بماند، منجر به پوسیدگی و تغییر ظاهر چمن میشود؛ تا جایی که ممکن است دیگر نتوان از چمن استفاده نمود. در این شرایط، ژئوتکستایل با کمک به زهکشی بهتر چمن مصنوعی، آب روی چمن را به محیط زیرین منتقل میکند تا از آسیبدیدگی آن جلوگیری به عمل آید.
علاوه بر موارد فوق، ژئوتکستایل میتواند جلوی رشد علفهای هرز در خاک زیرین چمن را نیز بگیرد و محیط چمن یکدستتری را به نمایش بگذارد.
نحوه عملکرد ژئوتکستایل چگونه است؟
سوال دیگری که ایجاد میشود این است که ژئوتکستایل چطور میتواند چنین عملکردی داشته باشد؟ در پاسخ به این سوال، میتوانیم دو مورد زیر را بیان کنیم:
- ژئوتکستایل این توانایی را دارد که با اضافه شدن به لایههای خاک، نیروهای اعمالی به خاک را در سطح آن توزیع کند. به این طریق، یک نیروی بزرگ به چندین نیروی کوچکتر تقسیم میشود تا تحمل آن برای خاک ممکن باشد. این توزیع مناسب نیروها به حدی موثر است که خاک تقویت شده میتواند در هنگام عبور یک قطار نیز پایدار باقی بماند.
- جریان آب درون ژئوتکستایل و مقاومت این ماده در برابر عبور خاک، منجر میشود ژئوتکستایل یک انتخاب مناسب برای زهکشی زمینها باشد. آب میتواند از این لایه عبور کند اما خاک نه. به این ترتیب، آب اضافی محیط با کمترین فرسایش خاک از محیط خارج میشود.
جمع بندی
الیاف ژئوتکستایل، نوعی از الیاف هستند که از پلیمرهایی نظیر پلیپروپیلن و پلیاستر تولید میشوند و با مقاومت بالا، ایجاد خاصیت جدایش و فیلتراسیون شناخته میشوند. این الیاف در راهسازی، ساخت تونل، زهکشی زمینهای کشاورزی و تولید چمن مصنوعی مقاوم کاربرد دارند. یک لایه از ژئوتکستایل زیر لایه بکینگ چمن قرار میگیرد و در صورت اعمال بار به چمن مصنوعی، جلوی اصطکاک زیاد و آسیب دیدن الیاف چمن را میگیرد. این لایه با وجود چنین خاصیتی، هیچ تداخلی با زهکشی چمن ندارد و بلکه آن را تقویت هم میکند. از این رو، معمولا توصیه میشود برای افزایش دوام چمن مصنوعی، حتما از لایه ژئوتکستایل زیر آن استفاده شود. گروه صنعتی موکت همدان با داشتن سالها تجربه در زمینه تولید ژئوتکستایل آماده فروش انواع لایه ژئوتکستایل چمن مصنوعی به شما عزیزان میباشد. در صورت داشتن هرگونه سوال میتوانید با مشاوران موکت همدان در ارتباط باشید.
سوالات متداول
ژئوتکستایل از پلیمرهایی نظیر پلی پروپیلن و پلی استر تهیه میشود که مقاومت بالا و قیمت مناسبی دارند.
ژئوتکستایل از آسیبدیدگی لایه زیرین چمن جلوگیری کرده و به زهکشی مناسب آن کمک میکند.
مناسبترین مدل ژئوتکستایل برای چمن مصنوعی، مدل GMH–GP میباشد.
بستگی به کاربرد چمن مصنوعی، باید مناسبترین ضخامت انتخاب گردد. در صورتی که از چمن مصنوعی برای فعالیتهای ورزشی سنگین استفاده شود، نیاز به لایه ضخیمتری از ژئوتکستایل برای تقویت چمن وجود دارد اما برای استفادههای تزئینی و نماسازی، ضخامتهای اندک نیز کاربردی خواهند بود.
زیرسازی در هر صورت برای نصب چمن مصنوعی لازم است. خروج آب اضافی و تهیه یک سطح صاف و بدون برآمدگی برای چمن، وظایف مهمی هستند که از یک لایه ژئوتکستایل به تنهایی برنمیآید و به همین دلیل، نیاز به یک زیرسازی اصولی همواره وجود خواهد داشت.