تهران، بلوار میرداماد غربی، کوچه دفینه، پلاک 4، طبقه 3، واحد 6

با دفتر مرکزی تماس بگیرید: 19 - 88773116 - 021

آدرس ایمیل: info@hamedanmoquette.com

با کارخانه تماس بگیرید: 40 - 34383238 - 081

آدرس ایمیل: info@hamedanmoquette.com

ژئوکامپوزیت چیست و چه ویژگی هایی به خاک اضافه میکند؟

داد و ستد انسان با خاک به عنوان بستر مولد کره زمین، هیچگاه پایان نخواهد یافت. همواره انسان در تلاش است با بیشترین راندمان، خواسته­های خود را از دل خاک بیرون بکشد. در گذشته، این نیاز به کشاورزی محدود می­شد و برای حمل و نقل یا سازه­­های مسکونی نیازی به ایجاد تغییرات عمده در خاک وجود نداشت. امروز اما شرایط متفاوت است
ژئوکامپوزیت چیست

داد و ستد انسان با خاک به عنوان بستر مولد کره زمین، هیچگاه پایان نخواهد یافت. همواره انسان در تلاش است با بیشترین راندمان، خواسته­‌های خود را از دل خاک بیرون بکشد. در گذشته، این نیاز به کشاورزی محدود می­شد و برای حمل و نقل یا سازه­­‌های مسکونی نیازی به ایجاد تغییرات عمده در خاک وجود نداشت. امروز اما شرایط متفاوت است. ابزارهای سنگین و وسایل نقلیه غول‌­آسا ممکن است برای خاک وزنه­‌های سنگینی باشند. شرایط جوی نیز ممکن است با خاک سر ناسازگاری داشته باشند و در کار انسان سنگ بیاندازد. به دلایلی نظیر آنچه گفته شد، انسان نیاز به تقویت خاک دارد.

تکنولوژی با ابزارهای جدید خود، به انسان کمک می­کند تا زمین زیر پای خود را مقاوم‌­سازی کند. ژئوسنتتیک­‌ها، موادی هستند که برای تقویت ویژگی‌­های مختلف خاک مورد استفاده قرار می­گیرند. ژئوسنتتیک‌­ها شامل مواد مختلفی نظیر ژئوممبران، ژئوگرید و ژئوتکستایل می­باشند. هر یک از این مواد کاربرد خاص خود را دارد. اما اگر بخواهیم همزمان از چند کاربرد مختلف بهره­‌مند شویم، چه راهکاری وجود دارد؟

در این مقاله قصد داریم به پاسخ سوال «ژئوکامپوزیت چیست» بپردازیم که به نوعی پاسخ سوال بالا نیز می­باشد. در صورتی که قصد دارید در مورد این فناوری جدید و کاربردی اطلاعات بیشتری کسب کنید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

ژئوکامپوزیت چیست؟

مواد ژئوسنتتیک انواع مختلفی دارند که هر یک، ویژگی­‌های خاصی به خاک می­بخشد. اگر بخواهیم به ترکیبی از ویژگی­‌های این مواد دست یابیم، باید از ژئوکامپوزیت‌­ها استفاده کنیم. ژئوکامپوزیت در واقع ترکیبی از ژئوسنتتیک­‌های مختلف نظیر ژئوممبران، ژئونت، ژئوتکستایل و… است. انواع مختلف ژئوکامپوزیت از ترکیب دو یا چند مورد از این مواد حاصل می­شوند. ژئوکامپوزیت­‌ها دامنه کاربرد گسترده‌­تری نسبت به مواد ژئوسنتتیک دیگر دارند که در بخش کاربردها، مفصل در این مورد صحبت خواهیم نمود.

تاریخچه ژئوکامپوزیت

تاریخچه ژئوکامپوزیت

ژئوکامپوزیت‌­ها از ترکیب مواد ژئوسنتتیک حاصل می­شوند. پس برای اینکه تاریخچه ژئوکامپوزیت را مورد بررسی قرار دهیم، باید از ژئوسنتتیک‌­ها شروع کنیم.

در سال 1950، اولین نمونه مواد ژئوسنتتیک در قالب ژئوتکستایل عرضه شد. این مواد برای بهبود مقاومت خاک در برابر وزن کاربرد داشتند. در دهه­‌های بعد، ژئوممبران نیز به عنوان لایه موثری در آب­‌بندی به بازار آمد. همزمان، ژئوتکستایل‌­ها بافت مقاوم‌­تر و بهینه­‌تری یافتند و به تدریج، پای ژئوگرید نیز به ژئوسنتتیک‌­ها باز شد. از سال 1990، با ترکیب انواع مختلف ژئوسنتتیک­‌ها، اولین مواد ژئوکامپوزیتی ساخته شدند. در دهه‌­های بعد از آن نیز تلاش شد ژئوکامپوزیت­‌ها به موادی مقاوم­تر و با خواص بهتر تبدیل شوند. هم­چنین تلاش­‌هایی نیز برای جلوگیری از آسیب­‌زایی این مواد به محیط زیست انجام شد که تا حد بسیار زیادی موفقیت‌­آمیز بودند.

انواع ژئوکامپوزیت

ژئوکامپوزیت را می­توان بر اساس معیارهای متفاوتی دسته‌­بندی کرد که مهم­ترین آنها عبارت­‌اند از:

  • بر اساس تعداد لایه­‌ها: این محصول به دو نوع دو لایه و سه لایه تقسیم می­شود. معمولا ژئوکامپوزیت سه لایه نیز از دو نوع ماده ژئوسنتتیک تشکیل شده که یکی از این مواد تکرار شده تا سه لایه ماده به وجود آید.
  • بر اساس کاربرد: این محصول را بر اساس کاربرد آن می­توان به دسته­‌های متعددی نظیر تقویت­‌کننده خاک، مخصوص زهکشی، فیلترکننده، عایق‌­بندی و… تقسیم کرد.
  • بر اساس ژئوسنتتیک‌­های سازنده: مهم­ترین تقسیم‌­بندی ژئوکامپوزیت­‌ها بر اساس ژئوسنتتیک‌­های سازنده آن است. بر این اساس نیز چند دسته مهم زیر به وجود می‌­آیند:

الف) ژئوتکستایل ژئونت: زمانی که از یک محصول چندلایه ژئوتکستایل و ژئونت در لایه­‌های خاک استفاده کنیم، در واقع لایه مناسبی برای تصفیه خاک و فیلتر کردن آن تعبیه کرده‌­ایم که می­تواند از اختلاط لایه‌­های خاک جلوگیری نماید.

انواع ژئوکامپوزیت

ب) ژئوممبران ژئوتکستایل: این نوع از ژئوکامپوزیت­‌ها می­تواند مقاومت بالایی به خاک اعطا کند و جلوی دفرمه شدن آن در برابر تنش‌­های برشی را بگیرد.

پ) ژئوممبران ژئوگرید: در صورتی که لایه‌­های ژئوممبران و ژئوگرید به هم متصل شوند، خاصیت اصطکاک، استحکام و نفوذناپذیری ترکیب حاصل بسیار بالا خواهد بود.

ت) ژئوگرید ژئوتکستایل: با توجه به مقاومت کششی نسبتا کم ژئوتکستایل، لایه ژئوگرید می­تواند محصولی با مقاومت کششی بالا و استحکام فوق­‌العاده ارائه دهد که برای افزایش مقاومت خاک، بسیار کاربردی خواهد بود. 

ث) ژئوتکستایل هسته پلیمری: در این ترکیب، یک لایه نرم ژئوتکستایل به دور یک هسته پلیمری با شکل هندسی دلخواه (اغلب لوله) پیچیده می­شود تا از آن محافظت کند و یک فیلتر و هم­چنین لایه زهکشی عالی برای خاک باشد.

مزایای ژئوکامپوزیت

ژئوکامپوزیت­‌ها نیز مانند هر ماده عمرانی دیگری، دارای مزایا و معایب خاص خود می­باشد. برخی از مهم­ترین مزایای ژئوکامپوزیت‌­ها عبارت‌­اند از:

  • استحکام و مقاومت بسیار بالا
  • وزن مخصوص اندک
  • سازگاری نسبی با محیط زیست
  • قابل انعطاف بودن
  • کنترل کیفیت خاک
  • زهکشی، فیلتراسیون و افزایش مقاومت خاک
  • سهولت حمل و نقل
  • مقاومت در برابر نوسانات دمایی

معایب ژئوکامپوزیت

در مقابل، ژئوکامپوزیت معایبی نیز دارد که آن را برای برخی افراد به یک انتخاب نامطمئن تبدیل می­کند:

  • قیمت بالا و توجیه‌­ناپذیری اقتصادی
  • دشواری نصب
  • مقاومت نامطمئن در برابر خوردگی­های زیست­ محیطی
  • نیاز به رسیدگی مستمر

آینده ژئوکامپوزیت چگونه است؟

ژئوکامپوزیت­‌ها از 40 سال پیش تاکنون دائما در حال پیشرفت هستند. بنابراین نمی­توانیم تصور کنیم که راه پیشرفت این تکنولوژی بسته شده است و دیگر خبری از فناوری­‌های جدید در این زمینه نخواهد بود. حال می­خواهیم ببینیم چه مسیری را می­توان برای این محصول تصور نمود.

از نظر مالی، بازار این محصول ژئوسنتتیکی در بازار جهانی سال 2024 ارزشی به اندازه حدودی 477 میلیون دلار دارد. طبق پیش‌بینی‌­ها، ارزش این بازار تا انتهای سال 2032 یعنی حدود 8 سال دیگر به 769 میلیون دلار خواهد رسید. این افزایش ارزش، نشان از گسترش دامنه کاربرد این مواد دارد که فروش آن را تا حدود دو برابر افزایش خواهد داد.

از نظر طیف کاربردها نیز می­توانیم آینده روشنی برای این محصول تصور کنیم. گسترش کاربرد این مواد در سازه­‌های بزرگ عمرانی نظیر سدها، راهسازی، تونل‌­ها و… از یک سو و کنترل خواص خاک و جلوگیری از فرسایش آن در ابعاد وسیع و کمک به تصفیه آب شور برای مصارف خانگی از مهم­ترین افق­‌های پیش روی این محصول به حساب می‌­آید.

آینده ژئوکامپوزیت

جمع‌­بندی

در این مقاله، در مورد ژئوکامپوزیت­ که یکی از فناوری‌­های جدید حوزه مهندسی خاک می‌باشد صحبت کردیم. این ماده یکی از مواد مناسب برای زهکشی، فیلتراسیون، تصفیه و تقویت خاک است. ژئوکامپوزیت انواع مختلفی دارد و از ترکیب شکل‌­های مختلف ژئوسنتتیک­‌هایی نظیر ژئونت، ژئوممبران، ژئوگرید و ژئوتکستایل حاصل می­شود. مواردی نظیر دوام، سهولت حمل و نقل و… از ویژگی‌­های مثبت و دشواری نصب، نیاز به رسیدگی و موارد مشابه از معایب آن محسوب می­گردد. 

سوالات متداول

مهم­ترین کاربردهای ژئوکامپوزیت چیست؟

ژئوکامپوزیت در زه­کشی خاک، لایه­‌بندی آن، تقویت خواص خاک و مهار آن کاربردهای مختلفی دارد.

ژئوکامپوزیت چه نوع بافتی دارد؟

اغلب ژئوکامپوزیت‌­ها بافتی منعطف و نرم دارند و می­توان به آنها شکل داد.

آیا از ژئوکامپوزیت برای شرایط دمایی نامتعارف نیز می­توان استفاده نمود؟

از ژئوکامپوزیت در دماهایی از 20- درجه تا بیش از 60 درجه نیز می­توان استفاده کرد.

ژئوکامپوزیت در راهسازی چه کاربردی دارد؟

 ژئوکامپوزیت با تقویت مقاومت کششی خاک، تحمل وزن آن را بالا می­برد تا در برابر وسایل سنگین نقلیه مقاوم باشد.

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *