تهران، بلوار میرداماد غربی، کوچه دفینه، پلاک 4، طبقه 3، واحد 6

با دفتر مرکزی تماس بگیرید: 19 - 88773116 - 021

آدرس ایمیل: info@hamedanmoquette.com

با کارخانه تماس بگیرید: 40 - 34383238 - 081

آدرس ایمیل: info@hamedanmoquette.com

ژئوگرید چیست و چه کاربردی دارد؟+ تاریخچه و نحوه نصب

اگر مقداری خاک را روی زمین به هم فشرده کنید و یک سطح تقریبا تخت تشکیل دهید و سپس روی آن بایستید، این سطح تخت خاکی به سادگی از هم خواهد گسست و فرو خواهد ریخت. این در حالی است که سطوح تخت خاکی، زیربنای بسیاری از مسیرهای جاده­ای، ریل­‌های راه‌­آهن و دیوارهای مختلف هستند.
ژئوگرید چیست؟

اگر مقداری خاک را روی زمین به هم فشرده کنید و یک سطح تقریبا تخت تشکیل دهید و سپس روی آن بایستید، این سطح تخت خاکی به سادگی از هم خواهد گسست و فرو خواهد ریخت. این در حالی است که سطوح تخت خاکی، زیربنای بسیاری از مسیرهای جاده­ای، ریل­‌های راه‌­آهن و دیوارهای مختلف هستند. دقیقا چه اتفاقی رقم می‌­خورد که این سطوح می‌­توانند وزن­‌های بالاتر از چند تن را هم تحمل کنند اما سطح خاکی‌ که شما ساختید تحمل وزن یک انسان را هم ندارد؟

راز این مسئله به نحوه تقویت خاک برمی­‌گردد. خاک تقویت شده خواص بهتری دارد و می­‌تواند کاربرد بیشتری داشته باشد. در این مقاله، به یکی از تقویت­‌کننده­‌های خاک یعنی ژئوگرید می‌­پردازیم که یکی از مهم­ترین ابداعات مهندسی عمران برای تقویت زیربنای سازه‌­هاست. در ادامه به تاریخچه، نحوه کار، انواع و مزایای این ماده پرطرفدار و پرکاربرد اما کم­‌نشان خواهیم پرداخت.

ژئوگرید چیست؟

ژئوگرید که یکی از مهم­‌ترین و پرکاربردترین مواد ژئوسنتتیک می­‌باشد، در واقع یک لایه تقریبا نازک است که در بین لایه‌­های خاک یا سنگ قرار می‌­گیرد و تحمل نیروی نقطه­‌ای را برای یک سطح ممکن می­‌سازد. استفاده از ژئوگرید باعث می­شود خاک در برابر نیرو دچار گسست نشود و فرم خود را حفظ کند. ورق­‌های ژئوگرید از متریال­‌های مختلفی بر حسب کاربردشان تشکیل می‌شود که شامل پلیمرهای معروفی نظیر پلی‌­پروپیلن، پلی‌­اتیلن و پلی‌­استر می­باشد.

تاریخچه ژئوگرید

تاریخچه استفاده از ژئوگرید

تقویت خاک به وسیله مواد و مصالح جانبی، یک تکنیک بسیار قدیمی است. حدود 2000 سال پیش نیز مردم شرق آسیا به کمک مواد متفاوتی نظیر چوب بامبو، سنگ، قطعه­‌های باقی­مانده از درختان و… اقدام به تقویت خاک می­کردند. استفاده از این تکنیک به صورت امروزی آن نیز به بیش از چهل سال پیش برمی­گردد. اولین بار از ژئوگرید برای کندسازی فرایند سایش بهره برده شد و سپس محققان کاربردهای دیگری نیز برای این مصالح پیدا کردند. از سال 1975 به بعد، کاربردهای ژئوگریدها با سرعت بالایی کشف شدند و استفاده از آن به این ترتیب رونق یافت.

اولین کاربردهای مواد ژئوسنتتیک در ایران از سال 1970 یعنی اواخر دهه چهل آغاز شد اما تا اواسط دهه شصت، گستردگی لازم را پیدا نکرد. پس از اتمام جنگ تحمیلی و با آغاز رونق گرفتن ساخت‌و سازها، استفاده از ژئوگرید برای تقویت خاک محبوبیت بالایی پیدا کرد؛ به طوری که یک انجمن تحقیقات برای مواد ژئوسنتتیک تاسیس گردید.

نحوه کار ژئوگرید

حال که می‌­دانیم ژئوگرید چیست و برای رفع چه نیازی به وجود آمده، به بیان نحوه کار آن می‌­پردازیم.

ژئوگریدها اغلب ساختاری شبکه‌­مانند دارند و از موادی با مقاومت بالا یعنی پلیمرها تولید می­‌شوند. شبکه­‌های بافته شده از پلیمر مقاوم، استحکام خوبی در برابر تنش­‌ها دارد و می­‌تواند وزن اعمال شده به سطح خاک را به صورت یک نیروی پیوسته سطحی به لایه زیرین خود منتقل کند. توزیع نیرو بین قسمت‌­های مختلف خاک باعث می­‌شود جلوی فروپاشی آن گرفته شود و پایداری بیشتری پیدا کند. به همین دلیل، ژئوگریدها برای محیط­‌هایی که تحت اعمال نیروی زیادی هستند استفاده می­‌شوند.

انواع ژئوگرید

ژئوگریدها را از دو منظر تقسیم­ بندی می­کنند. اولین تقسیم ­بندی بر اساس تعداد محورهای آن است. بر این اساس، سه نوع ژئوگرید تک محوری، دو محوری و سه محوری ژئوگرید به وجود می­‌آید که هر کدام کاربردهای خاص خود را دارد. تفاوت این سه نوع در تعداد جهت ­هایی است که قابلیت تحمل نیرو را دارند. به عنوان مثال، نوع تک ­محوره تنها در جهت طول مقاومت کششی دارد و نوع دو محوره در دو جهت می­تواند خاک را تقویت کند. در صورت تمایل می‌توانید مقاله تفاوت ژئوتسکتایل و ژئوگرید را نیز مطالعه کنید.

تقسیم ­بندی دیگر، بر اساس متریال سازنده ژئوگرید است. این تقسیم ­بندی ژئوگرید را به مدل­های زیر تقسیم می­‌نماید:

ژئوگرید پلی ­استری

پلی ­استر ماده اولیه بسیار پرکاربردی در ساخت ژئوگریدهاست. این پلیمر به دلیل انعطاف و مقاومت کششی بسیار بالا، می­تواند تقویت‌­کننده بسیار خوبی برای خاک باشد. از این نوع ژئوگرید برای تولید آسفالت نیز استفاده می­‌شود که امروزه مشتریان بسیار زیادی دارد.

ژئوگرید پلی­ اتیلنی

 این مدل هم مقاومت کششی بسیار بالایی دارد اما انعطاف آن نسبت به مدل پلی ­استری کمتر است. از این نوع ژئوگرید برای ساخت گابیون‌­ها که نوعی قفس توری پر شده از سنگ هستند، استفاده می‌­شود.

انواع ژئوگرید

ژئوگرید پلی­ پروپیلنی

 پلی ­پروپیلن نسبت به دو ماده دیگری که در بالا گفتیم، متریال ارزان­تری برای ساخت ژئوگریدها می­باشد اما همچنان خواص مدنظر مهندسان عمران را به خوبی تامین می‌­کند. کاربرد اصلی ژئوگرید پلی­‌پروپیلنی در ساخت دیوارهای حائل عنوان می­شود؛ اگرچه از آن برای راه‌سازی هم استفاده می‌­گردد.

ژئوگرید فایبرگلس

 یکی از انواع نسبتا تازه ژئوگرید است که دارای مقاومت کششی بالا، پوشانندگی خوب، مقاومت عالی در برابر سرما و گرما و پایداری مناسب است و در عین حال، وزن پایینی هم دارد. برخی مناطق برای راهسازی به عنوان ژئوگرید آسفالت از مدل فایبرگلاس بهره می‌­برند.

مزایای استفاده از ژئوگرید

حال که می­دانیم انواع ژئوگرید چیست و اساسا چه استفاده­‌ای دارد، به سراغ مزایای آن می‌­رویم تا ببینیم آیا استفاده از ژئوگرید، عملا صرفه‌­ای دارد یا خیر:

افزایش مقاومت سطح

 طبق آنچه تاکنون گفتیم، مهم­ترین و کاربردی‌­ترین خاصیت ژئوگرید، افزایش مقاومت و قابلیت بارگذاری خاک است. ژئوگرید باعث می­شود سطح زیرین توان تحمل نیروی بالاتری داشته باشد و با اعمال نیروهای اندک به سادگی از هم نپاشد و ساختار خود را از دست ندهد.

سهولت اجرا

استفاده از ژئوگرید در یک عملیات راه‌سازی، فرآیند بسیار پیچیده‌­ای ندارد. به سادگی به عنوان یک لایه روی خاک قرار داده شده و مجددا روی آن با خاک یا متریال سازنده رویه کار پر می­‌شود. چنین فرآیند اجرایی در مقابل کاربرد و مزایای این مصالح، ارزش استفاده بالایی برای انواع ژئوگرید برآورد خواهد کرد.

هزینه اجرا

اگرچه ژئوگرید در نگاه اول نوعی هزینه اضافی به نظر می‌­آید اما به کمک این بافت شبکه­‌ای، می­توان به صورت گسترده جلوی برخی هزینه­‌ها را گرفت. مثلا در راهسازی کوهستانی، ژئوگرید این قابلیت را به مهندسین می­دهد که به جای تراشیدن دیواره کوه، سمت دره‌­ای آن را زیرسازی و سطح­‌سازی کنند. مسلما هزینه خاک­ریزی و ساخت یک سطح از تراشیدن بدنه کوه بسیار کمتر خواهد بود.

آب­ بندی حدودی سطوح

برخی از انواع ژئوگرید مانند ژئوگرید آسفالتی، سطح را تا حد زیادی آب ­بندی می­‌کنند در روزهای بارانی، مقدار زیادی آب به زیر جاده نفوذ نکند و منجر به خرابی و آسیب­ دیدگی عمیق جاده نشود.

افزایش دوام

 استفاده از ژئوگرید عمر مفید سطوح ساخته شده را به سبب افزایش تحمل نیروی آن، بسیار افزایش می­دهد.

خاصیت ضدزلزله

ژئوگریدها می­‌توانند جلوی تنش اعمال شده ناشی از لرزش شدید سازه را نیز بگیرند و به نوعی، یک خاصیت ضدزلزله به آن ببخشند.

در چه مواردی از ژئوگرید استفاده میشود؟

در چه مواردی از ژئوگرید استفاده میشود؟

دامنه کاربرد ژئوگرید بسیار وسیع است و در عملیات­‌های عمرانی متفاوت از آن استفاده می­‌شود. برخی از مهم‌­ترین کاربردهای ژئوگرید عبارت‌­اند از:

  • زیرسازی برای جاده­‌ها، ریل‌­های راه­آهن، باند فرودگاه­ها و سایر سطوح آسفالته: ژئوگرید به دلیل خواصی که در قسمت‌­های قبل گفتیم، در طراحی و تعریض انواع مسیرها و جاده­های آسفالته مفید است و می‌­تواند هزینه اجرای پروژه را به طرز محسوسی کاهش دهد
  • ساخت دیوارهای حائل: برای ساخت دیوارهای حائل، ژئوگرید باعث می­‌شود با متریال ارزانی نظیر خاک نیز اجرای پروژه میسر باشد. با استفاده از ژئوگرید قابلیت ساخت دیوارهای حائل سبز که زمینه رشد گیاهان را فراهم می­‌کنند نیز وجود دارد.
  • طراحی کوله پل­‌ها: کوله پل، بخش ابتدایی و انتهایی آن است که از طرفین بار پل را تحمل می­کند. در صورت استفاده از ژئوگرید، طراحی کوله پل بدون تعویض متریال سطح و یا استفاده از مصالح جایگزین وجود دارد که هزینه پروژه را به طرز محسوسی کاهش می­دهد.
  • ضربه­ گیری تاسیسات مهم: در بسیاری از پروژه­های لوله­‌کشی بین شهری، از ژئوگرید به عنوان حفاظی برای لوله­‌های پلی­‌پروپیلن استفاده می‌­شود.

نحوه نصب ژئوگرید

پیش از هر چیز، باید نوع ژئوگرید مناسب برای پروژه و مشخصات آن شامل قطر، طول و تعداد محورهای آن مشخص شود. در این مرحله با توجه به مشخصات کار، به اندازه مورد نیاز ژئوگرید تهیه می­‌گردد. معمولا برای دیوارهای حائل از مدل تک سویه یا تک­ محوری و برای زیرسازی راه­‌ها از مدل دومحوری استفاده می­‌شود.

در مرحله بعد، زیرسازی و حفاری لازم برای پروژه انجام می­‌گردد تا سطح آماده شود. سپس روی سطح آماده یک لایه ژئوگرید قرار گرفته و تا ارتفاع 60 سانتی­متر روی آن با مصالح انتخاب شده (خاک، سنگ و…) پر می­شود. به صلاحدید مهندس مجری، این قابلیت وجود دارد که چندین لایه ژئوگرید به همین ترتیب اجرا شود تا مقاومت سطح به اندازه کافی افزایش یابد.

نتیجه ­گیری

ژئوگرید یکی از مصالح تقویت­ کننده خاک یا سنگ است که می‌­تواند قدرت تحمل نیرو را تا حد زیادی افزایش دهد. کاربردهای وسیعی برای این محصول در نظر گرفته شده که راه‌سازی، دیوارهای حائل و کوله پل­‌ها و رمپ‌­ها در این مقاله عنوان شده است. به کمک ژئوگرید می­توان قدرت تحمل، هزینه اجرا و خواص ویژه پروژه را به طور قابل توجهی بهینه نمود.

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *