تهران، بلوار میرداماد غربی، کوچه دفینه، پلاک 4، طبقه 3، واحد 6

با دفتر مرکزی تماس بگیرید: 19 - 88773116 - 021

آدرس ایمیل: info@hamedanmoquette.com

با کارخانه تماس بگیرید: 40 - 34383238 - 081

آدرس ایمیل: info@hamedanmoquette.com

زهکشی چیست و چه فایده ای برای زمین دارد؟+ تاریخچه زهکشی

جمع­‌آوری آب‌­های سطحی، یکی از چالش‌­های قدیمی و همیشگی در حوزه‌­های مختلف است. آب برای انسان یک نیاز حیاتی به شمار می­رود اما ازدیاد و تجمع آن، خسارت‌­آفرین و آسیب­‌زاست؛ بنابراین در صورت تجمع آن در یک نقطه، باید آن را تخلیه نمود
زهکشی چیست؟

جمع­‌آوری آب‌­های سطحی، یکی از چالش‌­های قدیمی و همیشگی در حوزه‌­های مختلف است. آب برای انسان یک نیاز حیاتی به شمار می­رود اما ازدیاد و تجمع آن، خسارت‌­آفرین و آسیب­‌زاست؛ بنابراین در صورت تجمع آن در یک نقطه، باید آن را تخلیه نمود. فرقی ندارد این تجمع در یک زمین کشاورزی باشد یا یک محیط صنعتی یا منزل مسکونی. به هر حال این مقدار اضافی آب باید به سرعت تخلیه شود.

در این مقاله، در مورد زهکشی صحبت خواهیم نمود و با چیستی، انواع، مزایا و معایب آن آشنا خواهیم شد. مطالعه این مقاله شما را با یکی از مهم‌­ترین نکات تمام پروژه­‌های عمرانی، صنعتی و کشاورزی آشنا خواهد نمود.

زهکشی چیست؟

به فرآیند خارج کردن آب اضافی از سطح زمین و انتقال آن به یک نقطه دیگر، زهکشی می­گویند. زهکشی شامل روش­های متنوعی برای انتقال آب از زمین‌­های کشاورزی، خیابان­‌ها، ورزشگاه‌­ها، منازل مسکونی و به نقاط بی‌­خطر است که با سیستم‌­های مختلف و به دلایل مختلفی انجام می­‌شود که مهم­ترین این دلایل، جلوگیری از خسارت ناشی از آب اضافی برای مصالح ساختمانی، ابزارآلات و از همه مهم‌­تر، گیاهان است.

آب اضافی می­‌تواند منجر به پوسیدگی گیاهان، آسیب‌­دیدگی سنگ‌­های ساختمانی، خسارت زدن به سیستم‌­های خودرویی (در آب‌گرفتگی معابر) و مشکلات عدیده دیگری شود.

تاریخچه زهکشی

تاریخچه زهکشی

تقریبا می­توانیم بگوییم زهکشی قدمتی به اندازه تاریخ بشریت دارد. اولین نشانه‌­ها از زهکشی توسط بشر به حدود 70 قرن پیش از میلاد مسیح (9000 سال پیش) برمی­‌گردد؛ جایی که مردمان بین‌­النهرین سنگ‌­ها و شاخ و برگ درختان را به ابزاری برای خارج کردن آب از زمین‌­های خود تبدیل کردند.

روش سنتی زهکشی یعنی زهکشی به کمک لوله نیز بیش از 4000 سال قدمت دارد. این عملیات به صورت مکتوب در آثاری از چین و خاورمیانه نیز دیده می‌­شود. در اروپا و آمریکا اما زهکشی چندان قدمتی ندارد و به حدود 2 تا 4 قرن پیش بازمی‌­گردد. 

انواع زهکشی

حال که به سوال «زهکشی چیست» پاسخ داده‌­ایم، می­‌توانیم به سراغ انواع زهکشی برویم. زهکشی به روش­‌های مختلف و برای مقاصد مختلفی انجام می‌­شود. به صورت کلی می‌­توانیم زهکشی را به دو نوع سطحی و زیرسطحی تقسیم کنیم. در ادامه، بیشتر به این دو دسته می­‌پردازیم:

زهکشی سطحی: برای جمع­‌آوری آب‌­های سطحی از محیط‌­های مختلف از این نوع زهکشی استفاده می­شود. روش­‌های زهکشی سطحی عبارت‌­اند از:

  • ناودان
  • جوب‌­های آب اطراف خیابان
  • حفر گودال کم‌­عمق و شیب‌­گیری مناسب فضا
  • زهکشی ترانشه

زهکشی زیرسطحی: معمولا برای زمین­‌های کشاورزی یا پروژه­‌هایی که نیاز است از تجمع آب زیر زمین نیز جلوگیری شود، از آبیاری زیرسطحی استفاده می‌­کنند

یکی از جدیدترین روش­های زهکشی زیرسطحی، استفاده از مواد ژئوسنتتیک مانند ژئوممبران و ژئوتکستایل است. ژئوتکستایل‌­ها الیافی با قابلیت فیلتراسیون هستند که می­توانند مانند یک فیلتر بسیار قوی، خاک را نگه داشته و آب را از خود عبور بدهند. استفاده از موادی نظیر ژئوممبران و ژئوتکستایل به کاهش هزینه­‌ها و افزایش کیفیت زهکشی منجر خواهد شد.

سایر روش‌­های زهکشی زیرسطحی شامل موارد زیر می­باشند:

  • استفاده از یک لوله سوراخ‌­دار برای انتقال آب از بالادست به پایین دست زمین (سیستم فرانسوی)
  • زهکشی به وسیله لوله‌­های شیاردار و موج­دار زیرسطحی (مخصوص خاک­‌های عمیق و نفوذپذیر)
  • زهکشی به کمک تونل‌­های زیرزمینی برای خاک‌­هایی که مواد معدنی زیادی دارند. (روش لانه موشی)
  • استفاده از پمپ آب
  • تعبیه شیب مناسب

از بین این روش­‌ها، استفاده از ژئوسنتتیک­‌ها بیشترین کیفیت را ارائه می­دهد. این الیاف مصنوعی از فرسایش خاک نیز تا حد زیادی جلوگیری به عمل می‌­آورند.

دلیل استفاده از زهکشی

دلیل استفاده از زهکشی

نزولات جوی همواره برای مردم خوشحال­‌ کننده است اما اگر حجم آن زیاد شود، قطعا آسیب­‌زا خواهد بود. یکی از این آسیب­‌ها، تجمع آب در زمین‌­هاست. اگر آب در سطح باقی بماند، می‌­تواند منجر به آسیب‌­دیدگی خاک کشاورزی، گیاهان، نمای ساختمان­‌ها و وسایل نقلیه شود. زهکشی با حذف این آب اضافه، جلوی خسارت‌­های گفته شده را می‌­گیرد.

علاوه بر این، آب اضافی روی سطح زمین با تبخیر شدن، عملا هدر می­رود. زه­کشی می­تواند منجر به استفاده درست از این آب یا انتقال آن به سفره­‌های آب زیرزمینی شود و به پایداری وضعیت آب منطقه نیز کمک کند.

فواید زهکشی

حال که می­دانیم زهکشی چیست و به چه دلایلی انجام می­شود، می­‌توانیم به سراغ بیان فواید آن برویم. برخی از مهم‌­ترین فواید زهکشی عبارت‌­اند از:

جمع‌­آوری آب اضافی

همانطور که گفتیم، آب اضافی یا مانداب در یک زمین می­تواند به گیاهان، خاک، مصالح ساختمانی و… آسیب وارد می­کند. بنابراین جمع‌­آوری آن می­تواند جلوی خسارت‌­های بزرگی را بگیرد.

جلوگیری از شور شدن خاک زمین

خاکی که زهکشی نشده باشد، در صورت مواجهه با آب اضافی، مانند یک فیلتر عمل می­کند و با نگه­داشتن نمک­‌ها و عبور دادن آب، اصطلاحا به یک خاک شور تبدیل می­شود.

فواید زهکشی

جلوگیری از فرسایش خاک

آب‌­ها می­توانند خاک مرغوب مورد نیاز گیاه را از سطح زمین بشویند و به محل دیگری ببرند. این مورد هم منجر به فقیر شدن خاک برای گیاه و هم فرسایش خاک زمین خواهد شد.

کنترل سیل

در صورتی که آب اضافی در زمین­‌ها جمع‌­آوری نشود، سطح آن به مرور افزایش یافته و می­تواند به صورت ناگهانی به یک سمت سرازیر شده و سیلاب به وجود بیاورد. زهکشی با جمع‌­آوری این آب اضافی، جلوی تشکیل سیلاب را خواهد گرفت.

حفاظت از ساختمان‌­ها

همانطور که گفتیم، ساختمان‌­ها در صورت تماس طولانی مدت با آب اضافی، دچار فرسایش شده و آسیب­‌های ریز و درشتی را خصوصا در نمای خارجی متحمل می­شوند. زهکشی مناسب می‌تواند جلوی این آسیب­‌دیدگی­‌ها را نیز بگیرد.

کاهش رشد علف­‌های هرز

علف هرز به کمک رطوبت اضافی رشد می­کند. زهکشی با کاهش رطوبت می­تواند جلوی رشد علف‌­های هرز زمین کشاورزی را بگیرد.

کاهش خطر سوانح در راه‌­ها

زهکشی در جاده‌­ها و خیابان­‌ها منجر به کاهش رطوبت در این محیط‌­ها خواهد شد. در صورتی که این رطوبت روی آسفالت باقی بماند، احتمال بروز سوانح و تصادفات افزایش خواهد یافت. زهکشی مناسب آسفالت می­تواند به کاهش تصادفات کمک کند.

معایب زهکشی

با وجود مزایای زیاد زهکشی، نمی­توانیم این عمل را نیز خالی از عیب و ایراد بدانیم. در این قسمت، چند مورد از مهم­ترین عیوب زهکشی را مورد بررسی قرار می­دهیم:

  • اشغال بخشی از فضای زمین کشاورزی برای عملیات زهکشی و در نتیجه کاهش سطح مفید زمین
  • هزینه‌­بر بودن مصالح، تحقیقات و اجرای زهکشی
  • از بین رفتن بخشی از مواد معدنی مفید خاک در طی فرآیند انتقال آب به خارج از زمین
  • کاهش رطوبت کلی منطقه و امکان آسیب‌­دیدگی بخش‌­هایی از محیط زیست نظیر پرندگان و علوفه
  • افزایش احتمال بروز آتش‌­سوزی به دلیل کاهش درصد رطوبت هوا
معایب زهکشی

جمع بندی

در این مقاله به زهکشی زمین و فواید و معایب آن پرداختیم و مهم­ترین روش­‌های آن را نیز مورد بررسی قرار دادیم. زهکشی شامل خارج نمودن آب اضافی روی زمین و انتقال آن به نقاط امن می­باشد. این کار می­تواند به افزایش محصول کشاورزی، کاهش خسارت ناشی از نزولات جوی، بهبود کیفیت خاک و محافظت از سطح زمین کمک کند. اجرای زهکشی درست منجر به جلوگیری از سیلاب نیز خواهد شد. موکت همدان تولید کننده انواع لایه ژئوتکستایل مخصوص زهکشی می‌باشد؛ در صورت نیاز به مشاوره بیشتر می‌توانید با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *