تهران، بلوار میرداماد غربی، کوچه دفینه، پلاک 4، طبقه 3، واحد 6

با دفتر مرکزی تماس بگیرید: 19 - 88773116 - 021

آدرس ایمیل: info@hamedanmoquette.com

با کارخانه تماس بگیرید: 40 - 34383238 - 081

آدرس ایمیل: info@hamedanmoquette.com

تفاوت ژئوتکستایل و ژئوگرید چیست؟+ کاربرد و دلایل استفاده

ممکن است فکر کنید صنعت نساجی و تولید الیاف، هیچ ارتباطی با صنایعی نظیر مهندسی عمران یا مهندسی خاک نداشته باشد. منطقی به نظر می­آید. ظاهرا هیچ وجه اشتراکی میان دو صنعت وجود ندارد. یکی مشغول به تولید الیاف نرم و منعطف و لطیفی نظیر پارچه است و دیگری مشغول کار با سخت­‌ترین و زمخت‌­ترین بخش‌­های تمدن امروز یعنی آسفالت، بتن، پل و از این قبیل.
تفاوت ژئوتکستایل و ژئوگرید

ممکن است فکر کنید صنعت نساجی و تولید الیاف، هیچ ارتباطی با صنایعی نظیر مهندسی عمران یا مهندسی خاک نداشته باشد. منطقی به نظر می­آید. ظاهرا هیچ وجه اشتراکی میان دو صنعت وجود ندارد. یکی مشغول به تولید الیاف نرم و منعطف و لطیفی نظیر پارچه است و دیگری مشغول کار با سخت­‌ترین و زمخت‌­ترین بخش‌­های تمدن امروز یعنی آسفالت، بتن، پل و از این قبیل.

اما مدتی است این دو صنعت بزرگ، یک ارتباط قوی با هم شکل داده‌­اند. برخی الیاف تولیدی توسط صنعت نساجی با ورود به حوزه بتن یا راه‌سازی، موجب تقویت خواص خاک یا بتن می­‌شود. این موضوع، پلی بین نساجی و عمران به حساب می‌­آید. این پل اما خود دارای چند شاخه است. ژئوتکستایل و ژئوگرید، دو مورد از این شاخه­‌ها هستند.

در این مقاله، قصد داریم تفاوت ژئوتکستایل و ژئوگرید را بیان کنیم و ببینیم هر کدام چه کاربردها و مزایایی دارند. اگر به دنبال شناخت این دو ماده و تفاوت بین آنها هستید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

تفاوت ژئوتکسایل و ژئوگرید در استفاده

ژئوتکستایل چیست؟

ژئوتکستایل در واقع از ترکیب دو کلمه ژئو و تکستایل حاصل شده که به معنای پارچه­‌های مخصوص زمین است. طبق این ترجمه لفظی، ژئوتکستایل یک بافت مصنوعی می‌­باشد که بیشترین کاربرد را در تقویت خاک و بهبود ویژگی­‌های آن دارد. در صورتی که خاک به یک لایه از بافته ‌های این محصول مجهز شود، می‌­تواند قابلیت‌­های بیشتری از خود نشان دهد. بیشترین کاربرد این ماده در ساخت جاده‌­ها زیرسازی خطوط راه‌­آهن، ساخت پل‌­ها، سدسازی و صنعت تفکیک و دفن زباله است.

مزایای استفاده از ژئوتکستایل

به صورت خلاصه می‌­توان مزایای زیر را برای ژئوتکستایل نام برد:

  • مقاومت کششی
  • مقاومت گرمایی
  • وزن کم
  • نفوذپذیری

کاربردهای ژئوتکستایل

بی‌­دلیل نیست که بافته­‌های مصنوعی تا این حد در بین صنایع عمرانی جا خوش کرده‌­اند. مزایای فراوان ژئوتکستایل، وجودش در محیطی مملو از خاک، سیمان و آسفالت را توجیه­‌پذیر می‌­نماید. برخی از این ویژگی‌­ها عبارت‌­اند از:

ایجاد مرز حائل بین دو ماده

در صنایعی نظیر راهسازی یا دفع زباله، بسیار مهم است که لایه­‌های یک بخش از زمین به هیچ عنوان مخلوط نگردند. مثلا خاک بخش رویی جاده با خاک زیرین ترکیب نشوند. در این حالت، بین دو لایه زمین یک لایه ژئوتکستایل استفاده می­‌شود تا خاصیت جدایش این ماده، مانع از اختلاط گردد.

خاصیت فیلترینگ مایع

با توجه به وجود سوراخ‌­های ریز متعدد روی سطح پارچه، عبور مایع از این منسوجات منجر به فیلتر شدن آن و جداسازی برخی ذرات از مایع مورد نظر خواهد شد.

آب بندی سازه ها

آب­‌بندی سازه­‌ها

هنگامی که یک لایه پارچه با ضخامت بالا بین دو جداره آسفالت یا اجزای راه استفاده می­‌شود، تا حدی جلوی نفوذ آب به لایه‌­های پایین‌­تر را می‌­گیرد و به عمر جاده می‌­افزاید. این کاربرد ژئوتکستایل موجب شده تا از آن در سدسازی هم استفاده شود.

تقویت خاک

اغلب الیاف مصنوعی با ورود به حوزه عمران، یک خاصیت تقویتی و مقاومت کششی ایجاد می­‌کنند. علاوه بر ژئوتکستایل، الیاف پلی­‌پروپیلن نیز در بتن چنین خاصیتی به وجود می‌­آورند.

ژئوگرید چیست؟

پس از اینکه به صورت خلاصه با ویژگی­‌ها و مزایای ژئوتکستایل آشنا شدید، به سراغ دومین ماده یعنی ژئوگرید می­رویم. ژئوگرید نیز یک نوع از مواد ژئوسنتتیک است که از الیاف پلی­‌پروپیلن یا سایر پلیمرهای تولیدی در نساجی به دست می­آید. این ماده نیز نحوه اجرایی مشابه با الیاف ژئوتکستایل دارد اما کاربرد آن با ژئوتکستایل کمی متفاوت است. صنایع راهسازی، پل­سازی و دیوارسازی مهم­ترین میادین فعالیت ژئوگرید می‌­باشند.

مزایای استفاده از ژئوگرید

خاصیت مقاومتی و استحکام‌­بخشی ژئوگریدها به خاک، اصلی­‌ترین مزیت آنهاست. ژئوگریدها می‌­توانند بیشینه توان بارگذاری خاک را به طرز محسوسی افزایش دهند و از سطحی که قابلیت تحمل وزن چند انسان را ندارد سطحی بسازند که برای عبور وسایل نقلیه نیز مناسب باشد.

البته در کنار این ویژگی، مزایای دیگری نیز برای ژئوگرید وجود دارد. هزینه کم، سهولت اجرا، مقاومت دمایی بالا، خاصیت ضدزلزله و خاصیت ضدخوردگی تنها بخشی از مزایای این بافته سودمند می‌­باشند.

تفاوت ژئوتکستایل و ژئوگرید

با توجه به مواردی که در بخش‌­های قبلی بیان کردیم، می‌­دانیم که هر دو نوع الیاف ژئوتکستایل و ژئوگرید دارای خاصیت استحکام­‌بخشی به خاک، تقویت آن در برابر تغییرات شدید دمایی و افزایش مقاومت آن در برابر خوردگی و فرسایش هستند. هم­چنین هر دو بافت قابلیت اجرای نسبتا آسان و بدون دردسر را دارند. اما تفاوت ژئوتکستایل و ژئوگرید چیست؟

استفاده از ژئوگرید در خاک

ژئوتکستایل اگرچه دارای خواص استحکامی و مقاومتی خوبی است، اما کاربردهای دیگری نظیر فیلتر کردن خاک، جلوگیری از اختلاط لایه‌­ها و خواص آب­‌بندی نیز دارد. این در حالیست که ژئوگرید تنها برای تقویت خواص مقاومتی به کار می‌­رود اما این کار را بسیار بهتر از محصولات ژئوتکستایل انجام می‌­دهد؛ به عبارت دیگر، ژئوگرید خاک را به بهترین شکل تقویت می­‌کند در حالی که ژئوتکستایل در زمینه حفاظت از لایه‌­ها در برابر اختلاط و جریان رطوبت و… عملکرد بهتری دارد.

جمع‌بندی

ژئوتکستایل و ژئوگرید به عنوان دو نوع از بافته‌­هایی که در امور عمرانی کاربرد دارند و خواص جدیدی به خاک می­‌بخشند، از مهم‌­ترین تولیدات صنعت نساجی و عمران به حساب می‌­آیند. در این مقاله، هر دو مورد گفته شده را به صورت مختصر بررسی نموده و ویژگی‌­های آنها را برشمردیم، سپس به تفاوت­‌های این دو بافت کاربردی در حوزه عمران پرداختیم تا دید خوبی در مورد این دو محصول به شما داده باشیم

 

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *