ژئوتکستایل نوعی پارچه متخلخل است که در ساخت آن از پلیمرهای مصنوعی از قبیل پلی استر یا پلی پروپیلن استفاده میشود. ویژگیهای منحصر به فرد این پارچهها باعث شده تا کاربردهای مختلفی در مهندسی ژئوتکنیک داشته باشند. همچنین، این پارچه دارای دو نوع بافته و نبافته بوده و از آنها برای تصحیح و تحکیم زمینهای پروژههای عمرانی استفاده میشود. ژئوتکستایلها انواع مختلفی داشته و بر اساس روش تولید میتوان آنها را به چهار دسته اصلی طبقهبندی کرد. در ادامه توضیحات بیشتری در مورد ژئوتکستایل پلی استر ارائه خواهیم کرد.
تاریخچه ژئوتکستایل پلی استر
تاریخچه ژئوتستایل به دهه ۱۹۵۰ مربوط میشود. این پارچههای بیبافت، لایههای نمدی یا منسوجات نبافته، در دهه ۱۹۵۰ توسط یک مهندس معدن به نام جورج برنت در آمریکا اختراع شدند. وی به عنوان یک فعال ژئوتکنیک به دنبال ترکیب علم ژئوتکنیک با فناوری نساجی بوده است تا بتواند از خواص و کاربردهای گسترده محصول جدید استفاده کند.
پس از تحقیقات و آزمایشهای مداوم، جورج برنت توانست پارچههای بیبافت، لایههای نمدی و منسوجات نبافتهای را تولید کند که به دلیل داشتن ویژگیهای منحصر به فرد خود میتوانستند در صنایع مختلف کاربردهای گستردهای داشته باشند. تحقیق و توسعه فعالانه روی محصولاتی از جمله ژئوتکستایل در اروپا باعث شد تا انواع مختلفی از آن با ویژگیهای متفاوت تولید شوند. امروزه انواع ژئوتکستایل برای مقاصد گوناگون از قبیل تصفیه، تقویتکننده، حالت حفاظتی و جداساز در پروژههای مهندسی ساخته شدهاند.
ویژگیها و مزایای بسیار بالای ژئوتکستایلها از جمله ژئوتکستایل پلیاستر باعث شد تا استفاده از آن بسیار گسترش پیدا کند. مهمترین مزایای ژئوتکستایل پلیاستر شامل دوام بالا، مقاومت عالی در برابر فرسایش و کارایی مناسب در تقویت خاک است. ژئوتکستایل در اواخر سال ۱۹۸۰ میلادی و برای نخستین بار به ایران وارد شد و در آن زمان به عنوان یک متریال جدید چندان شناخته شده نبود. اما پس از استفاده در صنایع مختلف، برخی شرکتها اقدام به طراحی و ساخت ماشین آلات نساجی و تولید ژئوتکستایل در ایران کردند. در حال حاضر نیز ژئوتکستایلهای مختلف از جمله ژئوتکستایل پلیاستری در ایران تولید شده و حتی به کشورهای دیگر نیز صادر میشود.
تفاوت ژئوتکستایل پلی استر با سایر انواع
ژئوتکستایل پلی استر از الیاف پلی استر تولید میشود و اغلب به شکل ژئوتکستایل بافته شده و نبافته در اختیار کاربر قرار میگیرد. این ماده دارای مقاومت کششی بالا، پایداری شیمیایی مناسب و مقاومت زیاد در برابر پوسیدگی است. همچنین، به دلیل طول عمر بالا میتواند در پروژههای طولانی مدت نیز مورد استفاده قرار بگیرد. ژئوتکستایل نوع پلی استر به دلیل داشتن ویژگی نفوذ پذیری خوب، برای زهکشی، فیلتراسیون و جداسازی (فیلتر ژئوتکستایل) نیز کاربرد دارد. به غیر از ژئوتکستایل پلیاستر، نوع الیاف پلی پروپیلن، پلی اتیلن سنگین و نوع پلی آمید آن نیز تولید میشود.
ژئوتکستایل پلی امید مقاومت زیادی در برابر آب داشته و همچنین در برابر سایش نیز از خود مقاومت نشان میدهد. از این رو میتوان آن را به مدت طولانی در آب نگهداری کرد. ژئوتکستایل پلی پروپیلن نوعی ژئوسنتتیک است که در آن از پلی اتیلن به عنوان ماده اصلی استفاده شده است. خواص فیزیکی و شیمیایی پلی اتیلن باعث شده تا این نوع ژئوتکستایل در برابر مواد شیمیایی، شرایط محیطی و رطوبت، مقاومت بسیار بالایی داشته باشد. همچنین امکان استفاده از نوع پلی اتیلن آن برای پروژههای متنوع به دلیل ماهیت پلی اتیلن و مقاومت آن در مقابل اسیدها و قلیاها وجود دارد.
ویژگیهای فنی ژئوتکستایل پلیاستر
- مقاومت کششی زیاد برای تحمل بارهای سنگین و فشارهای بالا
- مقاومت و پایداری زیاد در مقابل مواد شیمیایی
- دوام طولانی در برابر پوسیدگی و مقاومت مناسب در برابر تجزیه توسط میکروارگانیسمها
- مقاومت بیشتر در برابر اشعه ماورا بنفش نسبت به انواع دیگر ژئوتکستایل
- طول عمر بالا و امکان استفاده در پروژههای طولانی مدت
- کاربری مناسب به عنوان جداسازی و جلوگیری از مخلوط شدن لایههای خاک با یکدیگر و با مواد سنگدانهای
- دارای ویژگی فیلتراسیون و زهکشی
- وجود خواص هیدرولیکی از جمله نفوذ پذیری و جذب آب در ژئوتکستایل پلی استر همراه با جداسازی مواد جامد
- جذب آب کمتر توسط پلی استر بدون تغییر وزن و حجم
کاربردهای ژئوتکستایل پلی استر
این نوع از ژئوتکستایل در پروژههای مختلف عمرانی و مهندسی ژئوتکنیک کاربردهای گوناگونی دارد. در ادامه به کاربردهای این ماده استثنایی خواهیم پرداخت.
کاربرد ژئوتکستایل پلیاستر در تقویت
این ژئوتکستایل میتواند برای تقویت خاکهای ضعیف و ناپایدار مورد استفاده قرار بگیرد. این ژئوتکستایل باعث افزایش استحکام کششی، افزایش ظرفیت باربری و پایداری خاک و همچنین کاهش تغییر شکل آن خواهد شد. بنابراین میتوان از آن برای تقویت راهها، راه آهن، سدها، فرودگاهها، دیوارهای حمایتی و زمینهای شیبدار استفاده کرد.
کاربرد ژئوتکستایل پلیستر در فیلتراسیون
از دیگر ویژگیهای ژئوتکستایل نوع پلی استر، خاصیت فیلتراسیون آن است. از این ویژگی میتوان برای جداسازی و جلوگیری از مخلوط شدن لایههای مختلف خاک استفاده کرد. همچنین امکان استفاده از آن در پروژههای تصفیه آب یا خاک به عنوان فیلتراسیون نیز وجود دارد. به عنوان مثال، در سدها، تونلها، سواحل و سازههای دریایی و سیستمهای زهکشی از این ژئوتکستایل به عنوان فدراسیون استفاده میشود.
استفاده از ژئوتکستایل پلیاستر برای جداسازی
این نوع ژئوتکستایل به دلیل ویژگیهای خود میتواند به عنوان جداساز دو لایه خاک با خواص متفاوت نیز کاربرد داشته باشد. بنابراین ضمن حفظ خواص هر لایه، از هزینههای اضافی در ساخت و ساز نیز جلوگیری خواهد شد.
کاربرد ژئوتستایل پلی استر برای محافظت از خاک
ژئوتکستایل نوع پلی استر باعث حفاظت از خاک و سازهها در مقابل عوامل آسیبزا خواهد شد. زیرا با به کار بردن این نوع ژئوتکستایل، اثرات سایش، فرسایش، ضربه و ترکیدگی کمتر شده و در مقابل عمر و کارایی خاک و سازه افزایش پیدا میکند. از ژئوتکستایل پلی استر برای محافظت از سطح خاک، محافظت از تونلها، محافظت از سازههای دریایی و سدها استفاده میشود.
آب بندی خاک و سازه با ژئوتکستایل پلی استر
از دیگر کاربردهای این ژئوتکستایل، آببندی خاک و سازهها است. زیرا این ماده از نفوذ آب و مواد محلول به خاک و سازهها جلوگیری خواهد کرد. بدین ترتیب از نشست و تغییر شکل آن جلوگیری شده و باعث کاهش رطوبت و تورم خواهد شد.از کاربردهای این نوع ژئوتکستایل در آب بندی خاک میتوان به آب بندی سدها، تونلها و سیستمهای زهکشی اشاره کرد.
دیگر کاربردهای ژئوتکستایل پلی استر
- کاربرد برای زهکشی، قرار دادن آن به عنوان لایهای برای عبور آب و مانعی برای حرکت ذرات خاک
- استفاده از ژئوتکستایل نوع پلی استر برای حفاظت و تقویت بستر خاک در ساخت راه، پل و تونل
- کاربرد ژئوتکستایل نوع پلی استر برای جلوگیری از ترکیب لایههای مختلف خاک با یکدیگر
- استفاده از این نوع ژئوتکستایل برای حفاظت از لایههای زیرین در سازههای مختلف از جمله سدها و سازههای آبی
- به کارگیری ژئوتکستایل نوع پلی استر برای جلوگیری از فرسایش خاک در مناطق حساس و در شیبها
- کاربرد در پروژههای مرتبط با تصفیه خاک و آب
مقایسه ژئوتکستایل پلی استر با پلی پروپیلن
هر کدام از ژئوتکستایلهای پلی استر و پلی پروپیلن از جمله ژئوتکستایلهای رایج محسوب میشوند که با وجود خواص فیزیکی متفاوت، برای تقویت خاک و جلوگیری از فرسایش آن استفاده میشوند.
این نوع ژئوتکستایل از مواد پلی استر تولید شده و در برابر خوردگی از دوام و مقاومت بالایی برخوردار است. همچنین قادر به تحمل نیروهای کششی و فشاری خواهد بود. در ضمن، ژئوتکستایل پلی استر در برابر سایش و آب عملکرد خوبی داشته و تحت تاثیر رطوبت و تغییر شکل قرار نمیگیرد.
در مقابل، ژئوتکستایل پلی پروپیلن از الیاف پلی پروپیلن ساخته شده و به همین دلیل در مقابل عوامل شیمیایی اسیدی و قلیایی مقاومت بالایی دارد. اگرچه این نوع ژئوتکستایل در برابر رطوبت عملکرد ضعیفی دارد، اما به دلیل نقطه ذوب بالا میتواند به راحتی با برخی مواد دیگر جوش داده شده و در نهایت اثرات ضدخوردگی، ضد لغزش و ضد نشت خوبی را به دست آورد.
از نظر کاربردی نیز این دو نوع ژئوتکستایل با یکدیگر تفاوت دارند. ژئوتکستایل نوع پلی استر در مهندسی زهکشی و برای یکپارچهسازی زمین و حفاظت از خاک به کار میرود. به طوری که قادر است از فرسایش خاک جلوگیری کرده و از منابع آبی نیز محافظت کند. اما نوع پروپیلن بیشتر در زمینههای کشاورزی، عمران، مهندسی عایق و معدن کاربرد داشته و میتواند به عنوان عایق از نوع زهکشی و ضدخوردگی استفاده شود.
انواع ژئوتکستایل با گروه صنعتی موکت همدان
ژئوتکستایل پلیاستر در اندازههای مختلف تولید شده و اغلب بیش از نصب و به کارگیری آن باید عرض مورد نظر را انتخاب کرد. این نوع ژئوتکستایل دارای انواع ژئوتکستایل بافته شده و بافته نشده بوده و هر کدام از آنها با توجه به مشخصات فنی خود، کاربردهای متفاوتی در پروژههای عمرانی خواهند داشت.
با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد و استثنایی این ماده میتوان از آن برای کاربردهای خاص و پروژههای مختلف و… استفاده کرد. با این حال بهتر است در زمان خرید ژئوتکستایل به مواردی از جمله عرض رول، میزان ضخامت، وزن و طول آن توجه داشت.
هر کدام از این موارد با توجه به کاربرد ژئوتکستایل مشخص خواهند شد. همچنین ممکن است برای پروژههای خاص این ابعاد تغییر کنند. ژئوتکستایل پلی استر به دلیل داشتن خواص هیدرولیکی، طول عمر بالا و قیمت مناسب همیشه مورد توجه بوده و استفاده از آن نیز در عملکردهای مهندسی بسیار رایج است.
گروه صنعتی موکت همدان تولید کننده ژئوتکستایل بیش از سه دهه تجربه در زمینه تولید انواع موکت چاپی، موکت کبریتی و موکت تافینگ و لایههای صنعتی ژئوتکستایل، بهترین کیفیت را برای محصولات خود در نظر گرفته و تاکنون موفق به اجرای پروژههای مختلفی در زمینه ژئوتکستایل شده است. در صورتیکه قصد خرید ژئوتکستایل از موکت همدان را دارید، میتوانید پیش از خرید، از مشاوره تیم فنی این مجموعه بهرهمند شوید. همچنین گروه صنعتی موکت همدان تولیدکننده انواع الیاف پلی پروپیلن و مواد شیمیایی از جمله روغن نساجی و انواع رزین آکریلیک بوده و کلیه محصولات را با قیمت رقابتی به بازار عرضه میکند. با ما تماس بگیرید.