تهران، بلوار میرداماد غربی، کوچه دفینه، پلاک 4، طبقه 3، واحد 6

با دفتر مرکزی تماس بگیرید: 19 - 88773116 - 021

آدرس ایمیل: info@hamedanmoquette.com

با کارخانه تماس بگیرید: 40 - 34383238 - 081

آدرس ایمیل: info@hamedanmoquette.com

ژئوتکستایل جهت زیرسازی جاده

الیاف ژئوسنتتیک که شامل خانواده بزرگی از بافته ها و حجم های پرکاربرد نظیر ژئوممبران، ژئونت، ژئوگرید، ژئوفوم و البته ژئوتکستایل هستند، امروزه بخش بزرگی از نیازهای صنایع گوناگون را برطرف می‌کنند. بسیاری از پروژه های عمرانی را می توانیم نام ببریم که به نوعی، از الیاف ژئوسنتتیک برای مقاوم سازی یا جدایش لایه ها یا کاربردهای مختلف دیگر بهره می گیرند.
ژئوتکستایل جهت زیرسازی جاده

الیاف ژئوسنتتیک که شامل خانواده بزرگی از بافته ها و حجم های پرکاربرد نظیر ژئوممبران، ژئونت، ژئوگرید، ژئوفوم و البته ژئوتکستایل هستند، امروزه بخش بزرگی از نیازهای صنایع گوناگون را برطرف می‌کنند. بسیاری از پروژه های عمرانی را می توانیم نام ببریم که به نوعی، از الیاف ژئوسنتتیک برای مقاوم سازی یا جدایش لایه ها یا کاربردهای مختلف دیگر بهره می گیرند.

یکی از اعضای شاخص خانواده ژئوسنتتیک ها، بافته هایی موسوم به ژئوتکستایل می باشد. ژئوتکستایل معمولا از نخ های مصنوعی نظیر پلی پروپیلن، پلی اتیلن، پلی آمید و… به وجود می آید. از این الیاف در راهسازی، زهکشی کشاورزی، کنترل فرسایش سواحل، حفاظت از محیط زیست و در بسیاری از صنایع دیگر استفاده می شود.

در مقاله های قبلی، کاربرد ژئوتکستایل در حفاظت از خط لوله و موارد استفاده از ژئوتکستایل برای کاهش فرسایش سواحل را مورد بررسی قرار دادیم. در این مقاله، قصد داریم به بررسی کاربردهای ژئوتکستایل در زیرسازی جاده ها بپردازیم که یکی از بیشترین کاربردهای الیاف ژئوتکستایل، در همین زمینه می باشد. اگر قصد دارید اطلاعات بیشتری در مورد الیاف ژئوتکستایل به خصوص کاربرد این الیاف در راهسازی به دست آورید، پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

کاربرد ژئوتکستایل در مسلح سازی آسفالت

ژئوتکستایل چیست؟

همانطور که گفتیم، ژئوتکستایل یک بافته تولید شده از الیاف مصنوعی است که خواص مختلفی دارد. ژئوتکستایل معمولا نقش یک جداکننده بسیار خوب را ایفا می کند و می تواند جلوی ترکیب شدن لایه های خاک را بگیرد. عملکرد این الیاف در برابر آب نیز درخشان است زیرا این الیاف آب را به راحتی از خود عبور می دهند اما ذرات خاکی که مخلوط در آب هستند، توان عبور از این الیاف را ندارند و نوعی حالت تصفیه برای آب ایجاد می کنند. ژئوتکستایل به خاصیت فیلتراسیون قوی، حفاظت از سازه های عمرانی و زهکشی عالی خاک مشهور است. در بخش های بعدی به سراغ کاربردهای این بافته ها در راهسازی می رویم تا آن را به صورت مفصل مورد بررسی قرار دهیم.

کاربرد ژئوتکستایل در زیرسازی جاده

امروزه جاده ها یکی از مهم ترین مسائل در حوزه مهندسی عمران هستند. دور بودن نقاطی از جاده ها نسبت به شهرها، موجب شده تا هزینه تعمیر و نگهداری جاده ها افزایش یابد. به طوری که در برخی مناطق دور از دسترس، می‌توان کاهش محسوس کیفیت جاده به دلیل عدم رسیدگی را کاملا مشاهده کرد.

ژئوتکستایل یک راهکار مناسب برای افزایش دوام جاده هاست. این لایه از الیاف مصنوعی می تواند به خوبی جلوی تخریب جاده بر اثر عواملی نظیر گذر زمان و جریان سیلاب ها را بگیرد. مزایای ژئوتکستایل برای جاده ها را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

پایداری بنیادی راه

استفاده از یک لایه ژئوتکستایل روی خاک زیرساخت جاده، موجب تقویت خاک می شود و مقاومت آن را افزایش می‌دهد. ژئوتکستایل، نیروی وارد بر خاک را به صورت یکنواخت روی تمام نقاط خاک تقسیم می کند تا فشار وارد شده بر هر نقطه یکسان باشد و فرم کلی خاک به هم نریزد.

جلوگیری از اختلاط

همانطور که گفتیم، الیاف ژئوتکستایل جداکننده های بسیار خوبی هستند. به همین دلیل، از یک لایه ژئوتکستایل بین لایه های مختلف خاک استفاده می شود تا جلوی مخلوط شدن دو لایه گرفته شود. این موضوع به پایداری لایه ها و حفظ خواص هر لایه کمک شایانی می کند.

زهکشی جاده

ژئوتکستایل در زهکشی نیز کاربرد قابل توجهی دارد. به دلیل داشتن خاصیت تصفیه کنندگی، ژئوتکستایل علاوه بر تقویت و تثبیت خاک می تواند زهکشی را نیز تقویت کرده و آب اضافی موجود در اطراف جاده را به بهترین شکل عبور بدهد. تقویت زهکشی جاده موجب می شود در صورت بارندگی و تجمع آب روی سطح جاده، عملیات تخلیه آب با سرعت بیشتری انجام شود و در کمترین زمان، سطح جاده از آب تخلیه گردد.

کنترل فرسایش خاک

در مناطقی که جاده دارای شیب تندی باشد و از کوهپایه ها عبور کند، هر گونه جریانی از آب می تواند خاک جاده را شسته و با خود ببرد تا به مرور زمان، جاده دچار افت مقاومت شود. ژئوتکستایل با تثبیت خاک و جلوگیری از تماس مستقیم آب و خاک زیرساخت جاده، فرآیند فرسایش خاک را بسیار کند کرده و به این شکل، طول عمر جاده را بیشتر می کند.

احتمالا شما هم تا الان متوجه شده باشید که خرید ژئوتکستایل توسط راهسازان چندان بی دلیل نیست. در مجموع می توانیم بگوییم استفاده از الیاف ژئوتکستایل موجب کاهش هزینه های نگهداری جاده، کاهش میزان فرسایش خاک، افزایش طول عمر جاده و کمک به محیط زیست، یک انتخاب ایده آل برای بهبود وضعیت جاده ها خواهد بود.

مراحل نصب ژئوتکستایل جهت زیرسازی جاده

مراحل نصب ژئوتکستایل جهت زیرسازی جاده

مرحله اول: راهسازان در ابتدا، سطحی که قرار است زیر لایه ژئوتکستایل قرار گیرد را کاملا صاف می کنند. هر نوع ناهمواری از قبیل سنگ های درشت، ریشه های باقیمانده از درختان و… باید کاملا هموار شود.

مرحله دوم: لایه تک کت که یک لایه قیر داغ برای ضدآب کردن لایه های زیرین است اجرا می گردد.

مرحله سوم: به وسیله دستگاه های رول پهن کن یا دستگاه های مشابه، یک لایه ژئوتکستایل روی لایه تک کت قرار می گیرد. این کار باید زمانی انجام شود که لایه قیر زیرین هنوز کاملا سرد و سفت نشده است. بخش های کناری ژئوتکستایل های مجاور همدیگر، باید 10 سانتی متر روی همدیگر قرار بگیرند یا به اصطلاح اورلپ داشته باشند.

مرحله چهارم: لایه آسفالت نهایی روی ژئوتکستایل اجرا شده و به وسیله غلتک کاملا صاف می شود.

جمع بندی

در این مقاله، در مورد یکی از مهم ترین کاربردهای پارچه ژئوتکستایل یعنی کاربرد آن در راهسازی اشاره کردیم. اضافه کردن لایه ژئوتکستایل به راهسازی، خاک را تثبیت و تقویت کرده و از فرسایش آن جلوگیری می کند. این لایه همچنین می تواند زهکشی جاده را نیز بهبود بخشد و در کل به عمر و دوام جاده کمک کند.

سوالات متداول

ژئوتکستایل از الیاف مصنوعی مانند پلی استر و پلی پروپیلن ساخته می شود.

ژئوتکستایل به دوام بیشتر راه ها، کنترل فرسایش خاک و زهکشی مناسب جاده کمک می کند.

پارچه های ژئوتکستایل روی لایه تک کت نسبتا داغ و زیر آسفالت نهایی قرار می گیرد.

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *